Vanliga frågor och svar

 • Hur gör man ljus?
  Det här är den vanligaste frågan jag får. Det finns inget enkelt svar, det tar tid att lära sig. Man MÅSTE testa olika varianter och man lär sig väldigt mycket den vägen. Jag har skrivit en enkel instruktion som man kan utgå ifrån: Tillverka egna sojaljus eller av gamla ljusstumpar. Det är endast en vägledning man kan utgå ifrån, sedan måste man prova sig fram själv. Det är inte helt lätt att lära sej att göra ljus som både brinner bra, doftar gott och ser bra ut. Det tar en hel del av övning och testande.

 • Vilken veke ska jag ha?
  Man måste prova sig fram helt enkelt, vid varje veke vi säljer finns en vägledning som man kan använda som startpunkt, men även om en storlek fungerar jättebra, kanske den inte alls fungerar med en viss doftolja. Man måste testa. Vi har nu tagit fram testpaket där man får alla storlekar i en serie och kan prova sej fram. 
  Stearin och bivax kräver särskilda vekar eller betydligt större för att fungera.

 • Vilket typ av vax ska jag välja?
  Det finns flera olika sorters vax men det finns två viktiga typer av vax, det ena är Container Blend (CB) det är vax som är gjort för behållare/glas då det oftast är mjukt och fäster i behållaren.
  Den andra typen är Pillar Blend (PB) och den är en hårdare variant som är till för att gjuta ljus som tex. blockljus, figurljus och sk. melts. Den här sorten krymper även något för att lossna från gjutformar, det krävs därför ofta att man fyller på i ljusformarna med mer vax när de stelnat nån timme
  Dessa två varianter finns i de flesta olika sorterna vax så kontrollera så att du får den variant som passar till de ljus du vill tillverka.
  Bivax och steariner hör till den variant som blir hård och passar bäst till blockljus. 

 • Kan jag blanda olika sorters vax?
  Erfarna ljustillverkare blandar ibland olika sorters vax för att få mer av någon egenskap men det är inget jag rekommenderar nybörjare då resultatet blir svårare att beräkna och det krävs mycket testande.

 • Hur mycket vax går det åt till min behållare?
  Antingen mäter du upp vatten i din behållare som du sedan väger, eller också beräknar du att 100 g vax är ungefär lika med 100 ml. Inget av dessa sätt stämmer helt men ger en idé om hur mycket vax du behöver smälta. Häll överskottet i muffinsformar för att använda senare eller gör värmeljus av det. 

 • Vilket sorts vax är bäst?
  Det är helt individuellt vilket vax man föredrar. Många vill ha ett miljövänligt alternativ och då passar sojavax, rapsvax eller kokosvax bra. En del vaxer är lättare att hitta rätt veke till och en del är lättare att färgsätta. Man får helt enkelt börja med en sort man tycker verkar bäst och prova sig fram.

 • Hur mycket doftolja går det åt?
  Vanligast är runt 6-8 % men kan variera åt båda hållen. Jag rekommenderar att prova med 6% för att sedan justera vid behov. En del doftoljor passar sämre och andra bättre, man måste prova sig fram. Jag rekommenderar att man köper en liten flaska och provar innan man köper en större mängd.

 • Kan jag dekorera mina ljus med blommor eller örter?
  Det här är något som blivit vanligt senaste tiden men det är en stor brandrisk! Gör det absolut inte!
  Blommorna/örter/kryddor fungerar ofta som en extra veke och ljuset kan bli så varmt att tom vaxet fattar eld. Det kan även bli en brandfarlig "massa" i botten på ljuset då dekorationerna sjunker ner och då kan alltihopa fatta eld och skapa en enorm låga.

 • Måste man testa så mycket?
  JA! det måste man. Om man inte vet hur ljuset man tillverkat brinner så kan ljuset faktiskt vara farligt, vad händer om glaset du gjort ditt ljus i blir så varmt att det spricker? Om lågan blir så stor att något tar eld?
  Det krävs även en hel del testande för att få till dofter, färger och utseende.

 • Hur testar jag mitt nygjorda ljus?
  Först bör det vila i minst 48 timmar, sedan låter man det brinna i ca 1 timme per 2,5 centimeter av diametern. Så har du ett ljus som är 7 cm i diameter, bör du prova i ca tre timmar i taget.
  Kontrollera att lågan är lagom stor, att ljuset inte slocknar eller sotar massvis.
  Smältpoolen bör inte bli för djup, ca 1-1,5 cm brukar vara lagom när ljuset brunnit ner till hälften av behållaren.
  Man måste tänka på att ett ljus som görs i en glas eller metallburk blir varmare ju längre ner lågan kommer. Man bör därför göra sitt ljus så att det finns lite vax kvar på kanterna tills ca andra eller tredje gången man testar, då ska det smälta ner. Var noga att elda ditt testljus hela vägen ner för att se hur det fungerar.

 • Mitt doftljus doftar inte?
  Vanligt för sojaljus är att de måste mogna upp till en vecka innan doften kommer fram ordentligt. Du kan även ha haft i för lite doftolja, eller hällt i doftolja vid för hög eller låg temperatur.
  Blir det en tillräckligt stor pool med smält vax? För stor eller för liten veke?
  Det kan även vara så att den doftolja du valt inte passar särskilt bra ihop med det vax du använder. Återigen måste man testa sig fram här.
  Stearin och bivax lämpar sig sämre för doftljus då de tar doft sämre.

 • Jag har köpt fel eller den här ingrediensen passade inte mej eller ihop med resten. Får jag byta eller lämna tillbaka?
  Varor som vägs eller mäts upp får inte bytas eller skickas tillbaka om förpackningen är bruten på grund av hygien- och kvalitets skäl. Det gäller t.ex. vax och doftoljor. Vi erbjuder mindre förpackningar så att man kan prova innan man köper på sej för mycket. Vekar finns som testförpackningar att köpa först.

 • Är doftoljorna veganska eller testade på djur?
  Ingen av våra doftoljor är testade på djur eller innehåller animaliska ämnen.

 • Vi har ett UF-företag, kan ni vara rådgivare?
  Tyvärr inte, jag får väldigt många sådana förfrågningar, men vi hjälper gärna till där vi kan med de produkter vi säljer. Det finns dock inget recept eller instruktion som fungerar för alla, utan man måste prova sig fram. Det finns oändligt många variationer på doftoljor, vaxer och vekar och jag har naturligtvis inte testat allt. Jag kan hjälpa er i rätt riktning, eller säga till om jag vet att något inte kommer fungera, men var beredda på att testa er fram själva. 

 • Vi har ett UF-företag, kan vi få rabatt?
  Tyvärr kan vi inte ge extra rabatter, vi försöker hålla bra priser till alla, oftast är det så att ju större förpackning du köper desto bättre pris blir det.

 • Vad krävs för att jag ska kunna sälja mina ljus?
  Alla doftljus måste märkas enl CLP lagen och myndigheten som kontrollerar detta i Sverige är Kemikalieinspektionen. Det är bäst att ni läser på Kemikalieinspektionens hemsidan och kontaktar dom vid ev. frågor.
  Här är en länk till den svenska standarden för märkning av ljus https://www.sis.se/produkter/kemiteknik-3b58b2e7/produkter-fran-kemisk-industri/ovrigt/ss-en-154942019/ Detta gäller alla ljus, sedan tillkommer CLP märkningen för doftljus.

Du som tillverkar dina egna ljusprodukter har själv ansvar för att kontrollera och testa att den kombination du använder brinner säkert!

Testa i en säker miljö och lämna inte utan uppsikt.