Jag har skrivit ihop en mycket enkel instruktion om hur man tillverkar ljus, detta är enbart en vägledning och du måste själv prova dej fram till vad som passar bäst till just ditt vax och de dofter och färg du vill använda!


Läs igenom instruktionerna noga innan du börjar och skydda dig själv samt bänkar och föremål omkring dej. Lämna inte spisen utan uppsikt! Varmt vax är inte att leka med!

Vad du behöver:

- Sojavax, rapsvax, stearin, paraffinvax, eller gamla ljusstumpar.
- Vekar, finns många olika sorter, välj gärna en vaxad på fot för burkar/glas och en obehandlad på metervara för blockljus.
- Kastrull och kärl (kastrull eller kanna i glas som tål värme)
- Någonting att röra om med, tex träslev eller pinne man rör om i färg med.
- Termometer
- Ev doftolja som passar till ljustillverkning.
- Ev färg till ljus, använd inte vaxkritor att färga med, de kan täppa till din veke.
- Form att gjuta ljuset i (mjölkkartong eller ljusform avsedd för ljus) eller glasburk/kopp som tål värme.
- Pinne att hålla fast veken med, går bra med grillpinnar eller glasspinnar.

1. Smält det vax du valt att använda i ett vattenbad på spisen. Även om sojavax går lätt att ta bort rekommenderar jag att du använder en kastrull och kärl som du inte är rädd om. Paraffinvax är mycket svårt att få bort.
Om du använder gamla ljusstumpar, ta bort vekar och var noga med att klippa bort allt svart på veken innan du smälter.2. Låt det inte stormkoka utan smält sakta på medelhög värme. Rör runt med en träslev eller pinne. Lämna inte spisen utan uppsikt.
Jag rekommenderar att man inte använder micron, det är svårt att uppskatta värmen där samt att en del vaxer inte mår bra av att bli alldeles för varma, dessutom kan man bränna sej.

3. Använd termometern och låt temperaturen komma upp i ca 70-90 grader, vegetabiliska vaxer värms upp till ca 70-80 grader och stearin till ca 80-90 grader.

4. Lägg i ev färg och var noga med att den löses upp helt.

5. Häll i din ev doftolja, 6%-10% är vanligt, börja med det lägsta och prova dej fram.  Rör om i minst två minuter, var noga att färg och doft blandats ordentligt. Rör lugnt och stadigt utan att röra ner luftbubblor.

6. Låt nu vaxet svalna till ca 50-60 grader, nya sortens EcoSoya-vax kan hällas upp direkt. Under tiden vaxet svalnar något, gör du i ordning dina formar eller burkar.
Fäst veken i botten av din burk/kopp, om du inte har vekar med fot så kan du knyta fast en liten tyngd i änden på veken, tex mutter. Limma fast de med fot i botten. Tänk på att när ljuset brinner ner ska inte veken kunna flytta på sig.
Om du använder en form att gjuta i, tex mjölkkartong, gör ett litet hål i botten och trä veken igenom, tejpa och täta med häftmassa.
Följ tillverkarens instruktioner ang storlek på veken och prova dej fram. Det är omöjligt att veta vilken veke som passar i just din kombination utan att prova först.
Var noga med att centrera veken.

7. Häll över vaxet lugnt och försiktigt, gör gärna ränder genom att färga vax i olika färger och låt stelna mellan varven.

8. Fäst veken mellan två pinnar så att den hålls rak medans ljusen svalnar. Om det bildats en grop i ljuset när det svalnat kan man smälta lite mer vax och fylla i eller använda en värmepistol och värma ytan.

9. Vänta minst 1 dygn innan du tänder ljuset. . Ibland kan doftljus av vegetabiliska vaxer behöva mogna upp till en vecka innan doft kommer fram ordentligt.


Blev inte dina ljus bra? Det är bara att prova igen och testa en ny kombination eller ta mer av någon ingrediens. Var beredd på att testa om och om igen.

 

Du som tillverkar dina egna ljusprodukter har själv ansvar för att kontrollera och testa att den kombination du använder brinner säkert!
Testa i en säker miljö och lämna inte utan uppsikt.