Har du problem att hitta en veke som brinner bra i ditt ljus? Att hitta en veke som brinner bra är inte alltid så enkelt som man tror. När jag började tillverka ljus trodde jag som många andra att man bara smälte vax, satte fast en veke och blandade i doft och färg och sedan hällde ner allt i ett glas eller en burk, sen var det klart!

Ibland kan man ha tur och man hittar rätt på en gång men ibland kan det vara väldigt frustrerande och ta tid att få fram ett ljus som brinner bra och säkert

Här kommer lite tips och saker att tänka på när man testar fram rätt veke i glas eller behållare.

1. Välj vilket vax du vill arbeta med och vilken behållare. 

2. Köp hem vekar i den storlek som rekommenderas av storleksguiden som finns på varje produktsida, men även några storlekar upp och ner, eftersom storleksguiden endast är en utgångspunkt. Vi har även startpaket där man får 3 vekar av varje storlek i en vekfamilj.

3. Börja med en enda storlek på glas/behållare och se till att föra noga anteckningar och märka upp behållaren med vilken veke du testar.

4. Tillverka ditt ljus med den veke som rekommenderades utan färg eller doft och låt det vila minst ett dygn. 

5. Elda ljuset ca 1 tim per 2,5 cm i diameter, ibland kan man se efter första eldningen att det inte kommer fungera, men ofta krävs det flera innan man kan avgöra hur det blev.

6. Om ni ser något av nedanstående, gör om ljuset med en större eller mindre veke, fortsätt testa tills ni får ett ljus som brinner bra.

Vanliga problem:

För stor veke
- Stor fladdrande låga
- Smältpoolen blir över 1 cm djup
- Sotar på glaset/behållarens väggar
- Stor sotklump på veken (kan även bildas av doftolja)

För liten veke
- Lågan slocknar eller är väldigt liten
- Poolen av smält vax är väldigt liten och mycket vax sitter kvar på kanten

7. När det brinner bra första eldningarna, testa ljuset hela vägen ner i botten, och om ni återanvänt vax under testandet, gör ett ljus med nytt och fräscht vax.


Hur brinner då det perfekta ljuset?

Det råder lite olika meningar och finns olika råd om detta. Jag tycker att ett ljus inte bör brinna helt ut till kanterna och bilda en större smältpool under första eldningen, detta för att när ljuset brinner ner så kapslas värmen in av glaset/behållaren och blir då väldigt varmt, ljuset sota, glaset kan spricka osv.

Jag tycker att om ljuset brinner nästan ända ut och lämnar lite vax i kanterna är helt ok den första eldningen, detta ska dock korrigeras under eldning två eller tre så vaxet smält ner, då blir inte ljuset lika varm när det kommer en bit ner i glaset/behållaren.

Tänk på att olika vaxer fungerar på olika sätt, t.e.x. kokosvax är mjukt och smälter lätt ut, medans tex rapsvax är hårdare och smälter inte lika lätt ut. Så man testa vad som fungerar bäst för just den kombination man själv använder.

Man kan behöva prova en annan sorts veke om man inte får det att fungera, det finns flera olika vekfamiljer med lite olika egenskaper, och då får man börja om med testandet från början.

När du hittat rätt för ditt ljus med enbart rent vax, får du göra om proceduren med doft tillsatt, mängden doftolja påverkar också och allt måste fungera ihop för att man ska få ett ljus som både doftar gott och brinner bra.

Stort lycka till!!!

Om ni undrar över något så skriv gärna en kommentar så ska jag försöka svara så gott jag kan.